Lähetä viesti

Lapin Nuori Yrittäjä 2020

Tässä hieman taustaa, miten minusta tuli yrittäjä.

Peruskoulusta lähdin opiskelemaan suunnitteluassistentiksi ammattikouluun, sillä koneiden ja laitteiden suunnittelun kanssa halusin olla tekemisissä ja mihinkään lukio ja insinööriksi opiskelu ei kiinnostanut.


Opiskeluvaiheessa motivaatio uuden oppimiseen oli erittäin suuri ja sen seurauksena kehitin ammatillisia taitojani myös vapaa-ajalla mm. Cad piirtämisessä ja 3d ohjelmistoissa. Kun haasteita tuli vastaan, halusin aina ratkaista ja selvittää niihin ratkaisun. Silloinen ammatillinen koulutus suuntautui voimakkaasti rakennustekniikkaan ja siihen liittyvään piirtämiseen.


Sain kuitenkin työharjoittelupaikan Pro-Hydrolta jolloin pääsin ensimmäisen kerran tutustumaan konetekniikkaan ja laitevalmistuksen saloihin. Asioista en tiennyt mitään, mutta ohjelmat jolla dokumentteja luotiin oli oman aktiivisen harjoittelun myötä jo tässä vaiheessa erittäin hyvin hanskassa. Olin myös harjoittelujakson jälkeen opettamassa erästä vanhan ajan insinööriä piirtämään CADillä vaikken ollut vielä ammattiin edes valmistunut.


Valmistumisen jälkeen (2005) työskentelin vanhassa harjoittelupaikassani Pro-Hydrolla vuoden loppuun jonka jälkeen oli armeijan vuoro.
Armeijasta päästyä kesällä, töitä oli merkittävästi vähemmän ja mietin hieman vaihtoehtoja. Päädyin hakemaan silloiseen Kemi-Tornio Ammattikorkeakouluun konetekniikan opintoihin täydennyshaussa ihan vain vitsillä (eihän insinööriksi nyt ammatillisella koulutuksella voi päästä ainakaan ilman minkäänlaista valmistautumista).

Noh satunnaisesti tein töitä Isäni betonilattiafirmassa kesän aikana kunnes eräänä päivänä Prisman (Kauppakeskus corona) katolla töissä ollessani sain kutsun opiskelemaan insinööriksi. Opinnot alkoi muutaman viikon päästä tästä.
Opintojen alkuvaiheessa selvisi miten paljon oli jo hyötyä oman alan työelämästä ja ammatillisesta koulutuksesta. Muutaman kuukauden opintojen jälkeen aloin miettimään, mitä opintojen jälkeen? Tulin siihen lopputulemaan, että haluan tehdä monipuolisesti töitä kaikenlaisten tekniikkaan liittyvien juttujen kanssa, enkä ainakaan halua istua vaan suunnittelemassa 40h/vko laitteita mitä en tule koskaan näkemään eikä tehtaissa työnjohtotehtävät kiinnostaneet pätkääkään. Tätä kaikkea ei voinut tietenkään tehdä ”palkkatöissä” joten päätin perustaa ensimmäisen yritykseni (tammikuussa ja täytin 21v toukokuussa).

Yhtiömuodoksi päätyi osakeyhtiö, sillä se ei vaikuttanut opintotukiin, sillä palkkaa ei ole pakko nostaa ja töistä kertyneet varat jäivät tulevaisuuden palkaksi ja lainan lyhennyksiin. Hommasin yritykselle läppärin ja 3d suunnitteluohjelman ja tein opintojen ohella satunnaisesti töitä. Kesät olin muiden opiskelukavereiden kanssa kesätöissä verkostoitumassa ja hankkimassa uusia kokemuksia sekä tienaamassa vähän opiskelun aikaiseen elämiseen. Opintojen aikana malttamattomana sovelsin kokoajan opittua käytäntöön heti kun se vain oli mahdollista.


Laitesukellus harrastus on ollut iso osa elämääni koko 2000-luvun ja insinööriopintojen loppuvaiheilla 2009 olinkin jo järjestänyt omatoimisesti seuralleni ja kavereille sukellusreissuja Norjaan. Tänä kesänä Juha Kavasvuo lähti myös mukaan reissulle kaverinsa kautta. Juha teki kaikenlaisia koneasennus- ja hitsaustöitä ja päätyi niihin aikoihin erääseen uudenlaisen tuotantolinja tuotekehityshankkeeseen, josta löytyi myös minulle yritykseni kautta hieman pidempi mekaniikkasuunnittelijan pesti insinööriopintojeni loppuvaiheessa. Homma oli erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen. Lisäksi mukana oli erittäin monialaisesti porukkaa, aina koodareista robotiikkaan, automaatioon, asennukseen, mekaniikkasuunnitteluun että myyntiin.


Valmistuin Ammattikorkeakoulusta ajallaan 2010 keväällä. Varalta kuitenkin päätin hakea toista korkeakoulu tutkintoa lukemaan vielä täydentämään osaamistani näin ”harrastus”mielessä. Nämä opinnot päätyivätkin sitten tuotantotalouden konetekniikkaan opinnäytetyötä vaille valmiiksi, kun aika vain yksinkertaisesti loppui kesken vuosien mittaan..
2010 vuoden lopulla Juha bongasi käytetyn vesileikkuulaitteen ja ehdotti uuden yrityksen perustamista sen ympärille. Itse tiesin, että jossain vaiheessa suunnittelut tähän projektiin tulevat vääjäämättä loppumaan joten päätin tarttua tilaisuuteen tulevaisuuden mahdollisuudet mielessä.
Kolmen yrityksen voimin perustimme uuden yhtiön Lave Oy:n jossa Juhalla oli kokemusta, näkemystä ja visioita toteutuksista, Markulla yhteyksiä teollisuuteen ja minulla konetekniikkaan liittyvä koulutus ja hyvä atk sekä CAD taidot. Kaikki olimme toki tässä vaiheessa muissa töissä joten operatiiviseen tekemiseen puuttui vielä tekijä (leikkaaja) johon sittemmin löytyi suunnitteluassistentin perustutkinnon suorittanut pätevä kaveri. Minun tehtäväksi jäi pitkälti hinnoittelun kehittäminen yms muu yrityksen kehitys.
Kohtuullisen äkkiä sain muiden töiden ohessa kehitettyä tyhjästä tarjouslaskentaan ja hinnoitteluun perus pohjan exelin pohjalle josta oli helppo lähteä jatkokehittämään ja muokkaamaan asioita. Alusta lähtien oli selvää, että hinnoittelu poikkeaa perinteistä ja tehdään jotain aivan uutta. Dynaaminen hinnoittelu, joka mahdollistaa oikeasti kiirellisten töiden tekemisen mikäli tarve on aito. Pitkä toimitusaika mahdollistaa asioiden järjestelyn eri tavalla ja siitä on asiakkaita palkittu huomattavasti edullisemmilla hinnoillakin.


Laven historian aikana on keretty kokea kaikenlaista, osakkaan konkurssi, asiakkaiden konkursseja, omistuspohjan muutosta, työntekijän lomautusta, työntekijän irtisanoutumista, uuden tekijän löytämistä, yksin kaiken pyörittämistä, brändin rakentamista, muuttamista, toimitilojen kehittämistä, toimintamallien hiomista, ely-hankkeita, ulkomaankaupan kasvamista, yhteistyöverkoston rakentamista sekä oman toiminnan kehittämistä ja verkoston mielipiteiden kuuntelemista, miten asiat on helpompi tehdä ja niistä oppimista.


Aina on pyritty asiakasta auttamaan kaikin mahdollisin keinoin ja sitä teemme myös tulevaisuudessa. Vuosi 2020 on varmasti yksi ikimuistoisimmista vuosista ansioiden saralla, sillä olemme olleet korkeimmassa luottoluokassa jo neljättä vuotta putkeen, SSAB kutsui meidät mukaan yhteistyöverkostoonsa, joka taas mahdollistaa kuluvien kohteiden kanssa kamppailevien auttamisen. Investoimme myös ehkä Pohjoisen Suomen suurimpaan leilkauspöytään jolla voidaan leikata jopa 3x6m levyjä, esim kulutusteräksestä. Tähän vesileikkauskoneeseen tulee myös viisteleikkauspää, jolla voidaan leikata jopa 60 asteen viisteitä joita ei koko Suomessa ole kovin montaa. Lisäksi sain myös tämän mahtavan Lapin Nuori yrittäjä 2020 tittelin viimeisenä madollisena vuonna ennen kuin täytän 35v. Paljon on koettu mutta paljon on vielä edessä!


Mikäli kuluminen, mekaniikka, CAD dokumentointi, materiaalivalinta tai exel on haasteesi niin ota yhteyttä josko voisin asiassa auttaa. 

Markus Ahokas

Lapin Nuori Yrittäjä 2020